Vásároljon cipőt 25% kedvezménnyel👟 A nem kedvezményes darabokra érvényes 🔖 Kód: EXTRA25

Helyi és fenntartható gyártás

Ingyenes szállítás 39 990 Ft

Akár 60 nap a visszaküldésre

Telefonos rendelés

Húsvéti mazsolás-gyömbéres kalács (mazanec): Hagyományos cseh íz

02.04.25 5383x elolvasva

Megosztás



Nem megszokott húsvéti süteményt keres, amivel meglepheti szeretteit? Próbálja ki az élesztős tésztából készült, pihe-puha és finoman édes cseh húsvéti kalácsot, amelyet mi mazanecnek hívunk. Csehországban évszázadok óta az ünnepi asztalon van a helye.

A húsvétot nemcsak tojásfestéssel és korbáccsal ünnepeljük – ez egyben a tavasz, az újrakezdés és a hagyományokhoz való visszatérés szimbóluma is. A mazanecet a böjt időszak utáni első ünnepi ételek egyikeként sütik. Kerek formája a napra emlékeztet, édes vajas íze pedig a bőséget és az örömöt jelképezi.

A mazanecet hagyományosan nagyszombaton sütik, majd húsvétkor megáldják és tálalják. Manapság főként ízletes része egy ünnepi reggelinek vagy délutáni teának – akár mazsolával, dióval vagy csak egyszerűen vajjal.

A cseh húsvéti mazanec receptje

Hozzávalók:

·   500 g rétesliszt
·   25 g élesztő
·   120 g vaj vagy növényi zsiradék
·   120 g kristálycukor
·   1 vaníliás cukor
·   3 tojássárgája
·   15 g só
·   250 ml tej
·   reszelt citromhéj
·   szeletelt mandula a megszóráshoz
·   1 tojásfehérje a megkenéshez
·   mazsola vagy dió ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kovász elkészítése

Morzsoljuk el az élesztőt egy tálba, adjunk hozzá 1 evőkanál porcukrot, 2 evőkanál réteslisztet és 3 evőkanál langyos tejet. Keverjük össze, és hagyjuk meleg helyen kelni.

2. A folyékony összetevők feloldása

Egy lábasban lassan melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a vajat (vagy növényi zsiradékot), a cukrot és a sót. Csak annyira melegítsük fel, hogy minden felolvadjon – a keverék ne legyen túl forró.

3. Készítsük el a tésztát

Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a citromhéjat, a tojássárgáját, a megkelt kovászt és a langyos tejet. Keverjünk össze mindent alaposan.

4. Dolgozzuk ki a tésztát

Fordítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett deszkára, és dagassza, amíg nem lesz többé ragacsos. Egy konyhai robotgép is segíthet, mivel időt és energiát takarít meg.

5. Hagyjuk kelni

A kész tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen legalább 1 órán át kelni, amíg a duplájára nem dagad.

6. Formázzunk belőle cipót

A kelesztés után röviden gyúrja át a tésztát. Most már hozzáadhatjuk a mazsolát vagy diót, ha szeretjük. Formázzuk meg a cipót, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le, és hagyjuk egy ideig kelni.

7. Előkészítés a sütésre

Kenjük meg a cipót tojásfehérjével, és szórjuk meg szeletelt mandulával. Óvatosan keresztben bevághatjuk a tetején, hogy sütés közben ne repedjen meg.

8. Süssük aranyszínűre

Előmelegített sütőben 200 °C-on 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 150 °C-ra csökkentjük, és további 25-30 percig sütjük. A sütési idő a sütő típusától függően változhat – a tapasztalat és a kéreg színe alapján tájékozódjunk.

Vigyen egy kis cseh húsvéti hangulatot a konyhába

Ez az egyszerű recept lehetővé teszi, hogy megkóstoljon valamit, ami itt nálunk a húsvéti ünnepségek középpontjában áll. A légiesen könnyed kalács ideális kávéhoz, reggelihez vagy szép házi ajándéknak.

Próbálja ki idén Ön is – ismerje meg, hogy milyen a cseh tavasz íze.

Tetszett ez a cikk? Küldje tovább…



Hova tovább?

Húsvéti verseny: Nyerjen egy birkás konyhai csomagot
KEDVEZMÉNYEK ÉS VERSENYEK

Húsvéti verseny: Nyerjen egy birkás konyhai csomagot

17.04.25Denisa Gamanová429x elolvasva

Még vidámabb lehet a húsvét a konyhában! Vegyen részt a versenyen, és nyerjen egy csomag rajzolt sütőkesztyűt és egy konyharuhát a rajzolt birkás kollekcióból.

Elolvasni
Fessen húsvéti tojásokat természetes anyagokkal
Hagyományok

Fessen húsvéti tojásokat természetes anyagokkal

16.04.2517182x elolvasva3 percek

Díszítse fel otthonát természetes alapanyagokkal festett tojásokkal. Megmutatjuk, hogyan lehet ezt könnyen és gyorsan megtenni.

Elolvasni
Húsvéti mazsolás-gyömbéres kalács (mazanec): Hagyományos cseh íz
Tanácsok és tippek

Húsvéti mazsolás-gyömbéres kalács (mazanec): Hagyományos cseh íz

02.04.255380x elolvasva

Ismerje meg a cseh húsvétot az illatos és finoman édes húsvéti mazsolás-gyömbéres kalácson (mazanec) – egy hagyományos ünnepi kenyéren keresztül, amelyet ebben az országban generációk óta sütnek. Próbálja ki a receptet, amely könnyen elkészíthető és nagyszerű ízű.

Elolvasni
Kérdése van? Írjon nekünk -
info@woolville.hu

Kosárba

Színváltozatok

Válasszon méretet

Termék részletei

Bééé, Szeder vagyok,

nem szívesen zavarok, de szükségem van az Ön patájára arra, hogy feljegyezhessem mi az, ami tetszik önnek a Bariholmik honlapon. Csak így tudom biztosítani a megérdemelt gondoskodást. A saját patámra megígérhetem, hogy minden, amit megtudok, nálam teljes biztonságban marad.

Beállítások

Bééé, gondoskodok az elégedettségedről. Tudassa velem, milyen sütikkel tudok dolgozni, és ne feledje, hogy a beállítások módosítása csak az Ön által használt böngészőre lesz érvényes. A honlap láblécében bármikor könnyedén megváltoztathatja beállításait.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen adatokat tárol a Bariholmik, itt talál további információkat.

A technikai sütik a weboldal és az általa kínált funkciók megfelelő működéséhez szükségesek.

Lehetővé teszik, hogy az Ön preferenciái alapján bolyhos ajánlatot mutassak önnek. Továbbá arról is gondoskodnak, hogy csak azt mutassam meg az interneten, ami igazán érdekli Önt.

Segítenek megtalálni a hibákat és mérni a honlap teljesítményét. Nekik köszönhetően biztosíthatom, hogy Ön mindig elégedett legyen a vásárlással a Bariholmik honlapon.

Ezek a sütik fééérgetegesek. A weboldalon kívül közösségi és hirdetési hálózatokon is találkozhatok Önnel, ahol gondoskodom arról, hogy a hirdetések érdekesek legyenek az Ön számára.